26 Haziran 2014 Perşembe

GAZİANTEP VE İLÇELERİ HAKKINDA

GAZİANTEP VE İLÇELERİ HAKKINDA
http://www.gaziantep:evden-eve.com
GAZİANTEP HAKKINDA BİLGİ

Gaziantep, GüneydoğuAnadolu Bölgesi'nden yer alan bir ilimizdir. Ama Atatürk barajının yapımıyla artık akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Gaziantep il merkezi, Türkiye'nin 6. büyük şehri olup, son yıllarda sanayi ve turizm alanında önemli gelişmeler kaydetmiştir. İlin 9 ilçesi, 18 beldesi, 490 köyü vardır.
 Gaziantep tarihi
Gaziantep, tarih boyunca Anadolu’da kurulan ve Anadolu’ya egemen olan tüm devletler için önemli bir merkez olmuştur. Gaziantep, Roma İmparatorluğu zamanında bir sınır şehri idi. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Bölge; Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans ) sınırları içerisinde kalmıştır. İslamiyet’in yayılmasından itibaren bölge, İslam ordularının akınına uğramıştır. Gaziantep, Bizans’ın bir uç şehri haline gelerek stratejik bir konuma girmiştir. Bizans bölgeyi kaybetmemek için özel önem vermiştir. Bölge zaman zaman Araplarla Bizanslılar arasında el değiştirmiştir. Abbasi Halifesi Harun Reşid, 782 yılında bölgeyi fethederek “Avasım” şehri haline dönüştürdü. Bölge 1067 yılında Türklerin egemenliğine girdi. Bu tarihten sonra Gaziantep ve çevresi Anadolu Selçuklu Devleti ile Suriye Selçukluları egemenliğinde yer aldı. Haçlı Orduları 1098 yılında bölgeyi işgal ettiler. Gaziantep, önce Edessa ( Urfa ) Kontluğuna bir müddet sonra da Maraş Senyörlüğüne bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılarak tekrar Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlandı. Ancak bölgede istikrar sağlanamadı. Bölge Anadolu Selçukluları ile Suriye’de kurulan Atabeyliklerin çatışma alanı oldu. Bölge 1258 yılında Moğolların istilasına uğradı. Memlûk Devleti, 1260 yılında Gaziantep’i Moğol istilasından kurtararak sınırları içine aldı. Memlûkların sınır şehri olan Gaziantep, bu defa da Maraş’ta kurulan Dulkadir Beyliği’nin almak için mücadele ettiği bir şehir haline geldi. XIV. yüzyılın sonlarında başlayan bu mücadele bölgeye Osmanlıların gelmesine kadar devam etti.

1516 yılında Gaziantep'e gelen Yavuz Sultan Selim bölgeyi Arap Eyaletine bağlı bir sancak merkezi yaptı. Gaziantep 1531 yılında Dulkadir Beylerbeyliği'ne (Maraş Eyaleti) bağlandı. Bu durum 1830 tarihine kadar devam etti. Ancak 1818-1830 yılları arasında Antep Sancağının vergi gelirleri Halep Eyaletine tahsis edildi. 1830 yılında Antep kaza merkezi yapılarak Halep Eyaletine bağlandı. Antep, kısa bir dönem Mısır Hidivliği tarafından işgal edildiyse de tekrar Osmanlı yönetiminde Halep Eyaletine bağlandı. Antep, 1908 yılında yapılan idari düzenlemede sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağına bağlandı. 1918 tarihinde Halep'in İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine bağımsız sancak oldu.
Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında tüm sancaklar kaldırılarak il statüsüne dönüştürüldü. 1926 yılında Halfeti ilçesi bucak merkezine dönüştürülerek Şanlıurfa iline, buna karşılık Nizip bucağı ilçe yapılarak Gaziantep'e bağlandı. 1933 yılında Kahramanmaraş ilinden Pazarcık ile Osmaniye ilinin kaldırılması sonucu buraya bağlı İslahiye ilçesi Gaziantep'e bağlandı. Bir müddet sonra Pazarcık ilçesi tekrar Kahramanmaraş iline bağlandı.
1946 yılında Oğuzeli ilçesi, 1957 yılında ise Araban ve Yavuzeli ilçeleri kurularak Gaziantep'e bağlandı.
1989 yılında Büyükşehir Belediyesi kurularak, Merkezde Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri oluşturulmuştur. 1991 yılında Nizip İlçesi’nden Karkamış, İslahiye İlçesi’nden Nurdağı ayrılarak ilçe olmuştur. 1995 yılında Oğuzeli ilçesine bağlı Elbeyli Bucağı ve köyleri Kilis iline bağlanmıştır.
Kaynak: Gaziantep Valililigimiz
 Gaziantep İlçeleri hakkında bilgi 
Araban 
Gaziantep’in kuzeydoğusundaki Araban ilçesi, Adıyaman’ın Besni, Kahramanmaraş’ın Pazarcık, Yavuzeli ve Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi ile komşudur. İlçe, Gaziantep’den 67 km uzakta olup, denizden yüksekliği 610 m’dir.
Toplam Nüfus: 31.819
Yüzölçümü: 568 km2

İslahiye 
Akdeniz Bölgesinin dogu bölümünde yer alan Islahiye, Gaziantep-Kahramanmaras-Kilis-Hatay-Osmaniye illeri arasindadir.
Toplam Nüfus: 79.011
Yüzölçümü: 808 km2
Karkamış 
Milli mücadelenin kazanılmasından sonra Cumhuriyet Türkiyesi'nde Karkamış nahiyelik (bucak) statüsüne alındı. Önce Birecik’e sonrada Nizip’e bağlandı. Cumhuriyetin imkanları yavaş yavaş akmaya başladı. Karkamış’a 1926’da Cumhuriyet döneminin ilk okulu açıldı. 1960’da yeni bir demiryolu ile Gaziantepe bağlandı. Ve 1961’de de belediye teşkilatı kuruldu.
Toplam Nüfus: 13.774
Yüzölçümü: 310 km2
Nizip 
Nizip ilçesinin tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar inmektedir. 1517 yılında Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. İlçe, Fırat nehrinin meydana getirdiği Orta Mezapotamya havzasında olup, Gaziantep-Nusaybin demiryolu ve E-20 karayolu ilçeden geçmektedir.
Toplam Nüfus: 115.043
Yüzölçümü: 1.031 km2
Nizip Başlığı: www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=48902

Nurdağı 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Gaziantep İli’ne bağlı bir ilçe olan Nurdağı’nın doğusu Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkâmil ilçeleri, batısı Osmaniye İli ve Bahçe ilçesi, kuzeyi Kahramanmaraş ili Türkoğlu ve Pazarcık ilçeleri, güneyi Gaziantep ili İslahiye ilçesi ile çevrilidir. İlçenin doğusunda Hurşit Dağları, batı ve güneyinde Amanos ile Nurdağı yer almaktadır.
Toplam Nüfus: 38.472
Yüzölçümü: 798 km2
Oğuzeli (Merkez İlçe) 
Eski adı ile Kızılhisar'dır. 1 Ocak 1946 günü ilçe olarak, adı Oğuzeli olarak değiştirilmiştir. Doğusunda Nizip ve Karkamış, batısında Elbeyli, güneyinde Suriye, kuzeyinde ise Şahinbey ilçesi yer almaktadır. İlçe, Tilbaşar Ovası’nın üzerinde yer almaktadır. Denizden 750 m. yüksekliktedir.
Toplam Nüfus: 33.162
Yüzölçümü: 681 km2


Şahinbey (Merkez İlçe) 
Şahinbey, Gaziantep'in en büyük ilçesidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu ilçedir.
Toplam Nüfus: 538.373
Yüzölçümü: 939 km2
Şehitkamil (Merkez İlçe) 
İlçe "Şehitkamil" adını, Gaziantep Savunması sırasında 14 yaşında iken şehit edilen "Mehmet Kamil"'den almaktadır.
Toplam Nüfus: 411.186
Yüzölçümü: 568 km2
Yavuzeli 
İlçe, kuzeyde Araban, doğuda Şanlıurfa İli, kuzeybatıda Kahramanmaraş İli, güneydoğuda Nizip, güneyinde ise Merkez Şehitkamil İlçesi ile çevrili alanda yer alır. İlçenin doğusunda Şanlıurfa İli ile sınırlı Fırat Nehri ile belirlenmiştir. İlçenin denizden yüksekliği 650 metre, İl merkezine uzaklığı 38 km.dir.
Toplam Nüfus: 24.409
Yüzölçümü: 485 km2
 GAZİANTEP EVDEN EVE TAŞIMACILIK 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder