Baklava kelimesinin kökeni tam olarak bilinmiyor. Ama TDK Mogalca kökenli üstüne ek almış bir kelime oldugunu belirtiyor. Baklavanın tarihi Asurlara kadar dayanıyor. Baklava dünyanın bir çok ülkesinde degişik şekillerde yapılıyor. Ve sevilerek tüketiliyor. Baklavanın tarihte ilk Süryaniler ve Türkler arasında biri tarafından yapıldıgı sanılıyor.* 1 kg. sert buğday unu,
BAKLAVANIN MALZEMESİ
* 1 kg. sert buğday unu,
* 3 yumurta,
* 10 gr. tuz,* 50 gr. nişasta,
* 1 kg. sade yağ,
* 500 gr. Antep fıstığı içi,
* 500 gr. süt,
* 50 gr. irmik,
* 750 gr. şeker,
* 350 gr. su.
BAKLAVANIN YAPILIŞI
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta, 10 gr. tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yoğurulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek, kulak memesi yumuşaklığında kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr. arası olacak), el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilir üst üste konulur (6 adet veya 12 adete kadar çıkabilir) ve açılır. Bu hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru elle inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca, elle nişasta seprilerek, hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 cm boyu 120-140 cm kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en ince ve en pürüzsüz olanı yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.

.http://www.gaziantepevdeneveasansorlu.net/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder