15 Nisan 2014 Salı

RİŞVAN AŞİRETİ HAKKINDA

                RİŞVAN   AŞİRETİ  HAKKINDA


       Aşiret; aynı kökten gelmiş olup birlikte yaşayan ve birlikte konup göç eden halk, oymak anlamlarına gelmektedir. Rişvan Aşireti Anadolu’daki büyük Türkmen aşiretlerinden birisidir. Geçen asırlardaki aşiret yapılarının çoğunlukla kaybolduğu günümüzde bile, Rişvan Aşireti aşiret yapısını zayıflamış olsa da sürdürmektedir.

REŞWANLARA BAĞLI AŞİRET KOLLARI

  • Aşiret Adı                  Aşiret Reisi               Aile sayısı     Köy sayısı     Yazlık Yeri
  • Karçur                    Molla Muhammed                  300              6                 Gayitep
  • Kota                          Ramazan Ağa                       100              3                 Çiya Reşan
  • Alikan                     Us Beg Karı                           300              10                Palış Marimer
  • Brinça                      Avi Nasır                                  50              1                 Çiya Spi
  • Gella                        Mahadan Aga                         600              11                Çiya sipi
  • Zırukan                    HacıBedir    Ağa                     700              42                Deşta Remen
  • Kawi Dosthılt           Müslüm Ağa                          100              8                 DeştaRemen
  • Yarlık Hıdıre Sor(1)  Kure Şeyho                           300              6                 Merg Izar
  • Koçar Hıdıre Sor       Karman Ağa                          400              3                 Kani Asi,GedahiReş
  • Celikan                       Keyo Ağa                              300              1                 Çiya Spi, Ardıl Kerab
  • Bulam(2)                 Yusuf  Hese Beko                    150              3                           ?
  • Alguran                            ?                                       15              1                           ?
  • Malkan                            ?                                       100              2               Çiya Spi
  • Mamarek                 MamiAğa                                  60              1               Karri
  • Galamang                HesiMame Heske                      40              1               Kaşegır
  • Mamesor                 MuhammedAğa                        100             3              ÇiyaBire Sor
  • Taşıkan                  MollaAbuzer                               …            …              Kolik Çiya Sipi
  • Darı Yusuf             Yusuf Molla Abuzer                    300             7             Tehte Maşeter
  • Dalan                     Yusuf Ağa                                   300             …             Çiya Reşan
  • Koşan                             ?                                         100.            ...                Çiya Reşan
  • Çakalan                  Molla Hesen                              100             …                          ?


Rişvan aşireti Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara Haymana ilçesi, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana ve Kahramanmaraş, Elazığ, Kırşehir bölgelerine dağılmış bir aşirettir. Bu aşiretin bir çok kolu vardır. Hacı Bedir Ağa'nın soyu Rişvan aşiretinin "Zürevkan Kolu"dur.Bu aşiretin kökeni Ankaranın ilçesi Haymana'da yaşayan Mir Mehmet'e kadar dayanır. Bunun soyundan gelen Büyük ve Küçük Osman kardeşler Tunceli'ye gelip yerleşir.

     Daha sonra ise bu iki kardeşin ölmesinde sonra Büyük ve Küçük Hüseyin Beyler Tunceli'yi terk ederler Sincik'e gelip yerleşirler. Hayvancılıkla uğraşarak istanbul evden eve nakliyat burada geçimlerini sağlarlar. Kölük (şu an ki Kahta) te oturan Mıçgori ailesi bunları kendi köyüne davet eder.İşte Rişvan aşiretinin bu üyeleri Kölük'e yerleştikten sonra bu bölgede hakimiyet kurmaya başlarlar. Bu yörenin aşiret reisleri ile kız alıp-verme politikası ile iyi geçinip güçlenirler. Aşiret reisi Hacı Hüseyin bir suikaste kurban gidince Hacı Bedir Ağa aşiretin başına geçiyor.

    Hacı Bedir Fırat (1872-1928) yılları arasında yaşamıştır. Kahta doğumludur, büyük toprak sahibi ve askeri güce sahiptir. Bu aşiret 21 kola ayrılmıştır. Rişvan aşireti bu gücü ile Halife´nin ve Padişah´ın yanında olmasına rağmen, Kurtuluş Savaşında Atatürk´ün en yakın destekçisi olmuştur.

ALİ GALİP OLAYI:

    M. Kemal Anadolu'ya geçmiş ve milli mücadele için çalışmalar yapmaktadır. Erzurum Kongresinden sonra Sivas Kongresi yapılacaktır. Ancak İstanbul hükümetinin başında olan Damat Ferit Paşa İngilizlerin de baskısı ile bu kongreyi engelleyip, M. Kemal'i tutuklamak ister. Bunun için Harput valisi Ali Galip, İngiliz binbaşı Novil, Bedirhanilerden Kamuran, Cemil ve Celadet ve silahlı taraftarlarının Sivas Kongresi´ni basarak Mustafa Kemal´i yakalamak için Malatya valisi Bedirhanlı Halil Bey´e gelirler.
Kısaca Mustafa Kemal kolordular vasıtası ile bütün askeri tedbirleri alır. Bu gurup yakalanacağını anlar ve Kahta´da ki Hacı Bedir Ağa´nın yanına giderler, Mustafa Kemal hareketini anlatırlar, maksat Sivas Kongresi´ni dağıtmaktır. Hacı Bedir Ağa bunlara karşı çıkar ve bu durumu M. Kemal'e bildirir. Hacı Bedir Bey'e kendilerine yardım etmeleri ve Mustafa Kemali Teslim etmesi halinde Osmanlı kendilerine  Kürdistanı teklif edildiği söylenilir. bu teklif Karşısında Hacı Bedir Ağayla Kürdistanda kimin başkan olacağı konusunda mutabakat sağlanmadığı için Hacı Bedir Ağa Kemal'den yana tavır alır. Hacı Bey bu bölgenin en büyük sivil gücüne (aşiret ordusuna) sahip idi. Bu hareketi ile bir anlamda Mustafa Kemal ve Sivas Kongresini kurtarır. Artık Mustafa Kemal ve Milli Mücadele'nin bu aileye büyük bir borcu vardır, bu borcunun karşılığını da şöyle öderler:

HACI BEDİR AĞA MİLLETVEKİLİ OLUYOR:

    Mustafa Kemal Hacı Bedir Ağa´yı çağırır, aralarında şöyle bir konuşma geçer:
"Bunca hizmetten sonra seni çok zorlu bir hizmet beklemektedir, seni Malatya´dan milletvekili yapmak isterim." (Adıyaman ve Kahta o zaman Malatya'ya bağlı idi.)
Hacı Bedir Ağa Mustafa Kemal´e;
"Paşam ben okuma yazma bilmem". Deyince.
Mustafa Kemal:
"Keşke herkes cahil olup ta senin kadar bu vatana hizmet vermiş olsun, seni mecliste görmek isterim."
Artık Hacı Bedir Ağa birinci mecliste Malatya milletvekilidir. İki dönem Malatya milletvekilliği yapar, üçüncü dönem İsmet İnönü onu listeye almaz, Çünkü araban yeni yasalara göre okuma-yazması olmayan Mebus olamazdı. Listeleri gözden geçiren Mustafa Kemal onu Kars milletvekili yapar. Milletvekili kanununu Mustafa Kemal onun için değiştirir: "O zaman yasaya şöyle hüküm ekleyin: Okuma yazma bilmeyen milletvekili olamaz, el gayrı Hacı Bedir Ağa" ibaresi eklenir. Hacı Bedir Ağa üç yüz atlısı ile Antep savunmasına da katılır. 1921´de sadece 7 kişide bulunan "istiklal madalyası" ile ödüllendirilir. Hacı Bedir Ağa hep Mustafa Kemal´in yanında olmuştur. Rüşvan düğünleri, rişvan aşireti düğünleri, rişvan halayı
    Rişvan aşireti hakkında daha çok bilgi ( rişvan aşireti hakkında, rişvan aşireti düğünleri, rişvan aşireti tarihi, rişvan aşireti nerelerde yaşıyor, rişvanlar kimdir gibi) edinmek için http://gazianteparaban.blogspot.com.tr/  urlli sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

4 yorum:

  1. Dediklerinin hepsi kürt reşi aşiretinin kolları türkmenleştirilmeye çalısılan kürtler

    YanıtlaSil
  2. Yakında hepsinin Türkmen oldugunu ilan ederler asimile etmek ne kolaymış yaa adamlara bi sorun bari siz kimsiniz diye kendileri desin bakalım kim olduklarını 7 ceddini sayıyo adamlar taaa Selçuklu devletine kadar biz hala adamları Türk veya Türkmenleştirilmeye çalışıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın bıra biz öz be öz kürdüz

      Sil
  3. Aynen zaten hepsini Türkmen ilan ettiler ezelden beri kurmancim bizim aşirette Türkmen ilana edildi

    YanıtlaSil