7 Nisan 2014 Pazartesi

yavuzeli hakkında bilgi

Yavuzeli Hakkında Bilgi
Yavuzeli ilçesi, eski ismiyle ise Cingifen olan Gaziantep ilimizin bir ilçesidir. Yavuzeli Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bir rivayete göre burada bir Ceneviz Şehri olduğu ve Cingife adının buradan kaynaklandığı söylenmektedir.

Yakın tarihte ise Osmanlı Sultanlarından Yavuz Sultan Selim 1517 yılında Mercidabık seferine giderken burada konaklar. Yerli halkın kendisine gösterdiği yakın ilgiden dolayı buraya “ Yavuzun İli” adının verilmesini ister. Cingife adı 1958 yılında İlçe kurulması hakkında kanunla da Yavuzeli olarak değiştirilmiştir.

İlçe Kuzeyde Araban ilçesi, Doğuda Şanlıurfa İlimiz, Kuzeybatıda Kahramanmaraş İlimiz, Güneydoğuda Nizip ilçemiz, Güneyinde ise Merkez Şehitkamil İlçesi ile çevrili alanda yer alıyor. İlçemizin Doğusunda Şanlıurfa İli ile sınırlı Fırat Nehri ile belirlenmiştir. İlçemizin denizden yüksekliği 850 metre yüksekliktedir, İl Merkezine uzaklığı 38 km. Yüzölçümü ise 483 km²’dir. Nüfusun %31 ilçe merkezinde %69’u ise köylerde yaşamaktadır. İlçedeki nüfus yoğunluğu 51’dir.İlçenin temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması, sanayinin olmaması nedeniyle, işsizlik sorunu yaşayan aileler Gaziantep il merkezine göç etmişlerdir. Başka şehirlerden ilçe merkezine yerleşmiş ailelerde az da olsa vardır.
       Yavuzeli ilçemiz fırat nehrinin  üzerinde barajların yapılması ve suyun baglanmasıyla turizm ilçeden canlanmıştır. Şuanda yapımı devam Gaziantep-Rumkale arası yol yapımıyla(asfalt) tamamlandıktan sonra Rumkale ninde truzime kazanmasıyla ilçe truzim dahada güçlenecektir.



     yavuzeli hakkında bilgi, gaziantep yavuzeli hakkında bilgi,  yavuzeli tarihi, yavuzeli düğünleri, rum kale hakkında, fırat hakkında, yavueli cografyası, yavuzeli fotografları  gibi vb. aramalarınızı   http://gazianteparaban.blogspot.com.tr/  urlli sitemizden bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder