21 Ocak 2014 Salı

atmalı turuçlu aşireti boyları nerde

 ATMALI AŞİRETİ: TÜRKMEN ve 12 oymaklı Kürt boyuna ayrılan Atmalar, Sünnî ve Alevî'dirler... İlk kez 1560 yılına ait Malatya tahrir defterinde rastlanmaktadır. Buna göre, birkaç neferden oluşan “Atmalu” cemaati, bir başka cemaatle birlikte, 1560 yılında Malatya’nın ‘Keder Beyt’ nahiyesinde meskundu. En eski ikinci kayıt ise, 1563 yılında Maraş topraklarında Alma Kuşağı Mezraı’nda başkalarıyla birlikte tarımla gaziantep evden eve asansörlü uğraştıklarını göstermektedir. Üçüncü olarak, Arapgir sancağına ait 1643 tarihli avârız-hâne defterinde Atma adlı köyün, atmalı turuçlu aşireti boyları nerde  Arapgir sancağının en büyük ya da kalabalık köyü olduğu görülmektedir. Boylar topluluğundan mürekkep bir konfederasyon olduğu anlaşılan Rişvav kabîlesine bağlı olan Atmalar Kurmançca konuşurlar. okurlarla sohbet-atmalı aşireti sayfasında daha geniş bilgi vardır.


       Atmalı aşireti boyları
1. Tilkiler
2. Kizirli
3. Haydarlı
4. Ketiler
5. Sadakalar
6. Kızkapanlı
7. Karabasanlar
8. Karalar
9. Ağcalar
10. Turuçlu
11. Kabalar
12. Mahkânlı
                                                            Turuçlu Obaları


  • Kademeler (Mamolar) 
  • Demirciler 
  • Mağara obası
  • karakuyu obası
   Turuçlu hakkında bilgi:  Turuçlu obaları hayvancılıkla (küçük baş) uğraşmaktadır, hala köylüler yazın yaylaya kışın ise köylerine hayvanlarını getirmektedir. 
köyün geçim kaynağı hayvancılık ağırlıklı azda gaziantep evden eve asansörlü nakliyat  olsa tarım yapılmaktadır, Turuçlu her ne kadarda Kahramanmaraş, Pazarcık ilçesine bağlı bir köy olsada, Gaziantep irtibatı  olan bir köydür. atmalı turuçlu aşireti boyları nerde
Turuçlu Obaları konum olarak sarp ve çetin bölgelere  kurulmuştur. 
Köy Gaziantep'in Araban ovasına en hakim noktaya kurulmuştur, köy tarihi olarak birçok medeniyetlerin izileri bulunmaktadır. 
       Turuçluda çok eski bir pınar bulunmak. Bu pınar gaziantep araban ovasına en hakim noktadadır. Araban ovasının her noktasında bu bölge görülmektedir. Böyle güzel bir noktaya mutlaka bölgenin büyük bir eksigi olan bir cem evi yapılmalıdır. kahramanmaraş pazarcık turuçlu aşireti ve atmalı  aşireti turuçlu obalıların dikkatına.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder